lauantai 9. tammikuuta 2010

karppiaamiaisia

Lupasin laittaa seuraavaksi karppausaiheista postausta, mutta harakka ehti väliin kun olin niin innoissani uudesta kattokruunusta :) Nyt sitten asiaan! Kuten tuossa aikaisemmin kirjoittelin, olen ollut jo pidempään vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Alunperin lähdin kokeilemaan karppausta laihduttaakseni, mutta ruokavalion vaihdoksesta seurannut hyvä olo vei mennessään. Välillä kyllä on tullut syötyä hiilariherkkuja, mutta pääsääntöisesti linja on pitänyt ja ihan helposti. Tykkään hyvästä ruuasta, ruuanlaitosta ja leipomisesta, joten senkin puolesta tämä sopii minulle mainiosti. Karppauksesta kiinnostuneet löytävät lisää tietoa ja mainioita reseptejä täältä. Tänne blogiini ajattelin laittaa muutaman postauksen eri aterioista, ja ehkä pari suosikkireseptiä.

Aamiainen on ihan paras ateria, etenkin karpatessa. Kun syö hyvän, tuhdin aamiaisen ei tule moneen tuntiin nälkä. Karppauksesta kiinnostuneiden on myös hyvä muistaa, että karppaus ei ole pelkkää rasvalla läträämistä, ja alkuun tulee tosi helposti syötyä liikaa proteiinia. Kuitenkin kasvikset muodostavat parhaan perustan tasapainoiselle ruokavaliolle, ja niinpä päivässä olisikin hyvä syödä se puoli kiloa kasviksia. Kokosin blogissa vanhoista kuvistani omia aamiaissuosikkejani ja koitan kuvailla uusia aamiaisia jatkossa vinkiksi tähän postaukseen. Tässä siis muutamia omia suosikkejani:


* Tomaatti-mozzarellasalaattia, oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Paistoin tomaatin, jolloin siitä tuli mielestäni erityisen herkkua. Lisukkeena runsaassa voissa paistetut kananmunat, paistetut kesäkurpitsaviipaleet ja kermajuustoa. Juomana kurkkuvettä (kurkku raikastaa veden mukavasti, myös pakastevadelmat, sitruuna ja yrtit maistuvat veden lisukkeena).


* Serranokinkkua ja hunajamelonisiivuja, paistetut kananmunat, smoothie (pakastemansikoita ja maustamatonta jugurttia, lisukkeeksi banaania jos ei ole kovin tiukka karppaaja). Kiivihedelmä. Hedelmiä voi mainiosti syödä, jos pystyy pitämään niiden määrän kohtuullisena. Itse syön yleensä yhden aterian päätteeksi.


* Nopeana arkiaamiaisena paistan usein kananmunia ja pekonia / makkaroita ja niiden lisukkeeksi laitan kasviksia (jotka tästä kuvasta näyttävät puuttuvan kokonaan!) vähän sen mukaan mitä jääkaapissa sattuu olemaan. Kesäkurpitsa on herkkua paistettuna, kurkku ja tomaatti puolestaan tulee syötyä useimmiten raakana.


* Maitotuotteista erityisesti Lidlin kreikkalainen jugurtti on herkkua esimerkiksi pähkinöiden tai marjojen kanssa, mutta nykyään en ole sitä syönyt koska sitä ei saa vähälaktoosisena. Tässä kuitenkin kreikkalaista jugurttia hunajapaahdettujen cashewpähkinöiden, banaanin ja vaahterasiirapin kera. Nuo kaksi jälkimmäistä eivät tosin enää kuulu kunnon karppaajan ruokavalioon, mutta tämä oli niin ihanaa että tein poikkeuksen ;) Valion maustamaton jugurtti on hyvä smoothien pohja, mutta toki myös hyvää sellaisenaan marjojen kanssa. Täysrasvaista viiliä syön st.Dalfour -hillon kanssa. Myös erilaiset juustot ovat loistavia aamiaisella, erityisesti mozzarellaa ja leipäjuustoa kuluu paljon.


* Juomaksi aamiaisten kanssa on aina vettä, josta saa hyvää maustamalla sitä mm. sitruunalla, pakastevadelmilla, yrteillä tai kurkulla. Lämpimänä juomana juon mieluiten haudutettua teetä, matiokahvin tai latten - täysmaitoon tehtynä. Kahvin kanssa maistuu pari palaa hyvää, tummaa 70% suklaata. Kuvassa on ihanaa Muntzin suklaata, jota olen harmikseni nähnyt vain Eckerö Linen tax freessä. Plaah.

5 kommenttia:

  1. Ihania aamiaiaskuvia! Karppauksen tuomasta hyvästä olosto olen aivan samaa mieltä. Olen vegaaniruokavaliolla, joten karppiruoka on minulla hiukan erilainen ja meni jonkin aikaa oppia monipuolinen ruokavalio, joka sopii myös karppaukseen.

    VastaaPoista
  2. Mukavaa, ester kun jätit kommentin! Se on ihan uskomatonta, miten hiilihydraattien vähentäminen vaikuttaa! Uskon, että vegaanikarppaus vaatii melkoisen perehtymisen kun tämä muutenkaan ei ole ihan yksinkertaista... Tosin jos lukee oikein karppaukseen vihkiytyneiden kirjoituksia tulee välillä vähän uskonlahkomeiningit mieleen, ei tämän(kään) pidä minun mielestäni olla niin tiukkapipoista meininkiä. Kukin tyylillään!

    VastaaPoista
  3. Tämä aihe onkin mielenkiintoinen, kiva lukea kokemuksiasi karppauksesta. Ainakin kuvat ovat sen verran houkuttelevia, että tekisi mieli itsekin kokeilla... ;) Mitenkäs hedelmien laita karppauksessa, voiko niitä syödä surutta vai pitäisikö rajoittaa? Itse olen sellainen kultaisen keskitien kulkija, mutta kun tarkoituksenani olisi saada hiukan painoa pois, kyllä järkevin tapa on vähentää hiilihydraattipöhöä :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos paljon, tätähän minä pyytelinkin:) tuo on kyllä hassua tuo rasvan määrä..:)

    VastaaPoista
  5. Minttu: jos aloittaa tiukalla linjalla, alle 20g hiilihydraatteja päivässä, ei hedelmiä oikein siihen mahdu. Itse syön melko rennosti, enkä jaksa laskeskella joten syön myös hedelmiä. Parhaimpia karppaajalle ovat hunaja, cantaloupe ja gallia(?) -melonit, ne sisältävät vain vähän hiilareita ja niitä syönkin eniten. Sopivat erityisesti salaatteihin.

    Mantelikakku: Se tuntuu aluksi ihan hassulta, kun virallisen käsityksen mukaan rasva on pahasta ja pitää suosia kevyttuotteita. Itse olen aina ruuanlaitossa tykännyt käyttää kunnollisia raaka-aineita kuten voita ja kuohukermaa, joten tämä ruokavalio oli suorastaan löytö :) Oliiviöljyä muuten suositellaan aivan erityisesti, ja perusherkkujani onkin salaatin kanssa runsas oliiviöljy, suola ja jauhettu mustapippuri. Kookosöljy löysin karppauksen myötä, ja siihen paistettu wokki on ihanaa ja tuoksuu taivaalliselta.

    VastaaPoista