sunnuntai 27. joulukuuta 2009

ihan paras perunalaatikko


Lupasin tehdä ystävien jouluaterialle hyvän imelletyn perunalaatikon. Etsin ohjetta netistä, ja päädyin lopulta yhdistelemään muutamaa hyväksi havaittua reseptiä. Opin että ihan oikeaan imellettyyn perunalaatikkoon ei kuulu lisätä makeutusta, vaan sen makeutus tulee peruna-vehnäjauhoseoksen imellyttämisestä. Käytännössä kuitenkin enää harvalla on vanha kunnollinen leivinuuni, jonka päällä lämpötila pysyy imellyttämiselle otollisena. Ei ole leivinuunia meilläkään, joten perunamassa sai loput makeudestaan sokerista. Omaan makuuni perunalaatikon tulee olla oikein makeaa ja löysää. Tuo ensimmäinen laatikkoni oli ihan hyvää, muttei niin löysää ja makeaa kuin olisin toivonut.

Kotona lupauduin valmistamaan joulupöytään uuden perunalaatikon, ja tällä kertaa äiti kaivoi kätköistään Suomalaisen Pohjan (turkulainen, nimestään huolimatta oikein mainio ravintola) perunalaatikkoreseptin. Tässä reseptissä ei edes yritetä imellyttää ja sokerin määrä onkin huikea! Lopputulos oli ehdottomasti herkullisin tähän mennessä maistamistani laatikoista, ja vaikka perunalaatikkoa onkin syöty kyllästymiseen asti maltan silti laittaa tämän tänne talteen, ensi vuoden jouluateriaa varten.

Perunalaatikko
1 kg perunaa
1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
2 dl sokeria
8 dl täysmaitoa
3/4 dl kuohukermaa

Muhenna keitetyt perunat kuumina survimella ja lisää joukkoon ensin kuivat aineet, sitten nesteet. Laita laatikko 155-asteiseen uuniin noin kahdeksi tunniksi. Perunalaatikko kannattaa syödä heti sen valmistuttua - se kuivuu uudelleenlämmityksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti